torstai 5. maaliskuuta 2020

Leivinuunin muurausta, osa 1 – helmi-maaliskuu 2015


Leivinuunin muurausta, osa 1 – helmi-maaliskuu 2015

Helmikuun lopussa 2015 aloitettiin Fannikkalan tulisijojen muuraustyöt. Iso kuorma tiiliä ja laastia saapui 20.2.2015, ja hiihtolomalla tiiliä siirrettiin taloon sisään,  ja niitä kannettiin punaisen talon yläkertaan piipun muurausta varten.

Taloon tulee yhteensä neljä tulisijaa: punaisen talon pirttiin leivinuuni, harmaan talon pirttiin eli olohuoneeseen takka, keittiöön puuhella ja saunaan puukiuas sähkökiukaan rinnalle. Kun punaisen talon pirtti oli nyt saatu siihen vaiheeseen, että sitä pystyi pitämään talvellakin jossain määrin lämpimänä, aloitettiin muuraustyöt leivinuunista.


Tiilikuorma on saapunut Fannikkalaan 20.2.2015

Punaisen talon pirtistä oli rakennustöiden purkuvaiheessa purettu pois vanha leivinuuni ja piippu, koska ne eivät enää olleet käyttökuntoisia. Tämä edellinen punatiilinen leivinuuni lienee muurattu joskus 1930-1940 -lukujen tienoilla. Siinä oli oikealla leivinuuni ja kulmassa takka. Piippu sen sijaan oli rapattu valkoiseksi, lieneekö siis Fannikkalassakin punatiilisen leivinuunin paikalla aiemmin ollut valkoiseksi rapattu leivinuuni? Sellainen on ainakin kahdessa Fannikkalan naapuritalossa.



Fannikkalan edellinen leivinuuni, joka purettiin

Naapuritalon suuri leivinuuni

Fannikkalan uuden leivinuunin halusimme olevan malliltaan juuri tuollainen perinteinen suuri uuni, jossa olisi sekä leivinuuni että kulmassa avotakka. Naapuritalon leivinuuni sijoittuu samaan kohtaan talon pirttiä kuin Fannikkalassa, joten siinä leivinuunin, avotakan ja piipun paikat ovat samat. Lisää ideoita uunin malliin etsimme netistä, seuraavassa pari kuvaa meitä miellyttäneistä malleista. 

Pienmäen talomuseon tuvan uuni Hankasalmen Niemisjärvellä 
Kuva: Pekka Helin, Keski-Suomen museo

Takkauuni, kuva löydetty netistä sivulta: http://www.avoinmuseo.fi/ruokaperinne/takka_ja_takkauuni_1.php

Fannikkalan uuteen leivinuuniin suunniteltiin piirteitä kaikista kolmesta yllä olevasta mallista: pystypilarit, reunus ja kupera avotakan yläosa. Avotakan alaosasta tehtäisiin kuitenkin kaareva perinteisen kulman sijaan.


Muurari Pekka Svärd aloitti leivinuunimme muuraustyöt 23.2.2015. Työt aloitettiin palomuurista ja piipusta. Piippuun tehtiin leivinuunille yhden ja avotakalle kahden kiven suuruinen hormi hyvän vedon varmistamiseksi.  


Leivinuunin palomuurien ja piipun muuraus vauhdissa 26.2.2015

28.2.2015 Leivinuunin sydämen muuraus alkanut

Kun piippu oli muurattu välikattoon asti, alkoivat leivinuunin sydänosan muuraustyöt. Uunin luukuksi valittiin isompi ns. ”kinkkuluukku”.  Maaliskuun 2015 alkupäivinä etenivät vuoroin piippu yläkerrassa ja leivinuuni alakerrassa. 

Tiiliä yläkertaan piippua varten 28.2.2015

4.3.2015 Leivinuunin muuraus edennyt tulipesään asti

Leivinuunin piippu 4.3.2015

Leivinuunin tulipesä 5.3.2015

Leivinuunin tulipesän katto valettu 9.3.2015

Leivinuunin tulipesän katto valettiin 9.3.2015, ja sen jälkeen koko sydänosa eristettiin palovillalla. Tämän jälkeen työt jatkuivat uunin ulkokuoren ja kulmaan tulevan takan muuraustöillä.


Leivinuunin sydän eristetty 11.3.2015




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti