lauantai 4. tammikuuta 2014

Mitä, missä milloin?

Mitä?

Fannikkala-blogi kertoo vanhan hirsitalomiljöön remontoinnista. Tonttimme pihapiiriä rajaa kaksi 1800-luvun hirsitaloa, ja lisäksi siellä on kaksi aittarakennusta. Tarkoituksemme on kunnostaa nämä kulmistaan lähes yhdessä olevat hirsitalot viisihenkisen perheemme kodiksi yhdistämällä ne kulmaan rakennettavalla uudisosalla. Uudisosaan tulevat mm. keittiö ja saunatilat sekä yläkertaan makuuhuoneita. Haluamme kunnioittaa vanhojen talojen henkeä pitämällä niiden huonejaon pääosin entisellään. Toisen talon pirtistä tulee olohuone, ja toisen säilytämme vanhanajan pirttinä leivinuuneineen.

 

Missä?

Fannikkala sijaitsee kumpuilevassa maalaismaisemassa Pitkäjärven kylässä Orivedellä. Lähistöllä avautuu Längelmäveden Kylänlahti. Fannikkalan talot ovat kylän sydämessä, siinä missä jo muinoin oli asutusta. Pitkäjärven kylä on kaunista seutua, kiitos edelleen viljelyssä olevien avoimien peltomaisemien.


Milloin?

Projektimme on ollut melkoisen pitkissä kantimissa. Paikka hankittiin jo vuonna 2003, mutta nyt reilut kymmenen vuotta myöhemmin olemme alkamassa tositoimiin. Vuosien varrella on jo tehty kaikenlaista, mm. raivattu puutarhaa, purettu pois 70-luvun lastulevyremontin kukkasia, tyhjennetty huonekaluja varastoon sekä purettu vanhoja lattioita ja eristyksiä pois. Myös talojen saveen vajonneita perustuksia on kaivettu esiin ja tehty muuta vastaavaa "pelastustyötä".


Kuitenkin homma lähti toden teolla käyntiin elokuussa 2013, jolloin aluksi kunnostettiin naapurissa sijaitsevaa kuivurirakennusta. Sen jälkeen työt alkoivat Fannikkalassa vanhojen talojen perustustöillä. Talvi, jos tätä tämänvuotista voi talveksi kutsua, on tietysti hieman hiljaisempaa aikaa, kun projektissa ei ihan sisätöihin asti vielä ole päästy... Mutta eteenpäin mennään, sanoi mummo lumessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti