torstai 31. maaliskuuta 2016

Kesäkuu 2014 – punaisen talon päätyjen rungot ja hölpät


Juhannukseksi 2014 oli nostettu uudet kattotuolit punaisen talon katolle. Kesäkuun viimeisellä viikolla uuden katon tekeminen jatkui. Talon keskikohtaan pirtin ja päätykamareiden välisen tilan kohdalle ei laitettu kattoristikoita, vaan katon runko rakennettiin itse, jotta tähän kohtaan jäisi korkeampaa tilaa mahdollisesti joskus myöhemmin rakennettavia portaita varten.25.6.2014 Katon runko rakennettu talon keskiosaan

Seuraavaksi laitettiin punaisen talon pohjoispäätyyn runkotolpat ylimmän hirsikerran päälle. Eteläpäädyssä punainen talo yhdistyy uudisosaan, joten pääty jätettiin siellä vielä auki. Punaisen talon pohjoispäädyn ylimmästä hirsikerrasta löytyi vanhan katon purkamisen yhteydessä jonkun aiemman rakentajan jättämä puumerkki. Juhannuksen aikaan vuonna 1921 oli Kaipaanlahti-niminen timpuri ollut hommissa täällä. Mitähän silloin on taloon rakennettu? Ollaankohan silloinkin oltu kattohommissa?

25.6.2014 Punaisen talon pohjoispäädyn runkotolpat pystyssä

Punaisen talon pohjoispäädystä löytyi aiemman rakentajan puumerkki

Kun päädyn runko oli saatu pystyyn, oli hölppien vuoro. Tämä hassu sana, hölppä, tarkoittaa katon päätyräystäiden runkotolppia. Meillä niistä tehtiin jykevät, rakennusmateriaalina oli 150*150 mm parru.


Pohjoispäädyn hölpät 28.6.2014

Tässä vaiheessa piti jo tehdä myös jotain valintoja talon värien suhteen, ainakin alustavasti. Olimme suunnitelleet talon väreiksi vaaleahkoa seinää ja harmaanvihreitä vuorilautoja. Räystäiden aluslaudat olisivat myös samaa sävyä kuin ikkunoiden vuorilaudat. Nyt kun katto ja räystäät olivat työn alla, piti räystäiden aluslautoihin saada yksi maalikerros ennen kiinnittämistä.  Jonkin verran sävyä voi toisella maalauskerralla vielä säätää, mutta ensimmäinen maalaus tehtiin alla olevassa kuvassa olevalla ylimmän laudan sävyllä.


Räystäiden aluslautojen maalin testausta 30.6.2014


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti