keskiviikko 30. syyskuuta 2015

KESÄLOMAMUISTELOITAHeinäkuun puolivälin kesälomareissusta on jo aikaa, mutta näin syksyn aurinkoisena päivänä voi kai vielä kirjata ylös kesälomareissun kohokohtia. Matkasimme Varsinais-Suomessa Naantalin ja Espoon välimaastossa parin päivän ajan. Lähellä Saloa poikkesimme ihan sattumalta Antiikkiverstaalle, joka on myös perinnerakentamisen keskus. Siellä tutkimme muun muassa pellavaöljymaalien värimalleja. Meillähän on ollut ajatuksena, että Fannikkalan seinistä tulisi vaalean vihreänharmaat ja ikkunan vuorilaudoista tummemmat vihreänharmaat. Antiikkiverstaalla luimme heidän pellavaöljymaaliesitteesstään, että näihin sävyihin on perinteisesti yhdistetty englanninpunaista, esimerkiksi ikkunanpuitteissa. ”Ulkomaalaamisessa vaaleaa maavihreää on käytetty usein yhdessä tumman maavihreän kulma- ja karmilautojen kanssa. Ikkunat maalattiin sitten englannipunaisella.” Tämä voisi sopia Fannikkalaankin, ja ikkunoiden punainen voisi yhdistää talon mukavasti pihapiirin punamullanvärisiin aittoihin ja talousrakennuksiin. Matkaamme lähti koepurkit maaleja, joista saa sekoitettua alla olevan kuvan sävyt.

Antiikkiverstaan maalimallit
Hiukan matkaa eteenpäin ajettuamme poikkesimme  osto- ja myyntiliike Maurin Makasiiniin entisen Perniön aseman suuressa tavaramakasiinissa. Tavaranpaljous oli melkoinen ja penkomisasenteella täältä voi tehdä löytöjäkin. Kävimme myös Maurin Makasiinia vastapäätä sijaitsevassa ihastuttavassa kahvila Opaliinassa, jota voi todella suositella! Annokset olivat herkullisia ja kauniita, ja myös niiden ulkonäköön oli satsattu. Miljöö oli viehättävä ja puodissa myynnissä erilaisia herkkuja.  Kahvila on avoinna kesäkaudella, joten nyt taitaa olla jo liian myöhäistä poiketa siellä tämän vuoden osalta, mutta ensi kesänä kannattaa poiketa, jos sielläpäin liikkuu.

Kahvila Opaliina

Kahvila Opaliinan Tarte Tatin herkullisen jäätelön kera
Illaksi ja yöksi ajelimme Tammisaareen tai Raasepori kai kaupunki nykyisin on nimeltään. Kiertelimme vanhassa kaupungissa kävellen ja kävimme syömässä satamaravintolassa, jonka nimi on jo unohtunut, mutta hyvää oli! 

Tammisaaren vanhaa puutalokeskustaa
Seuraavan päivän ohjelmassa olivat Fiskars ja Billnäs. Fiskarsissa kävimme aluksi testaamassa Suomen paras leipomo–kisassa mukana olleen Petri’s Chocolate Roomin tarjontaa. Pitää tehdä vertailevaa tutkimusta, kun omalla paikkakunnalta löytyy Pirkanmaan paras leipomo, Cafe Herkkuhetki!  Siellä kannattaa täällä Oriveden suunnalla liikkuessaan poiketa. Varsinkin Creme Brulé –kakku on ihanaa! Kyllä kakut Fiskarsissakin hyviltä maistuivat, oma palani taisi olla mansikan ja samppanjan makuyhdistelmää.

Petri’s Chocolate Room, Fiskars

Petri’s Chocolate Roomin herkkuja
Fiskarsissa kiertelimme pääkadun puoteja ja lopuksi nautimme hyvästä ruuasta brunssilla ravintola Kuparipajassa kosken partaalla. Sitten suuntasimmekin kohti toista ruukkia, Billnäsiä. Siellä emme itse ruukkimiljööseen tutustuneet, vaan kohteinamme olivat Rakennusapteekki ja Varaosapankki. Mielenkiintoisia paikkoja molemmat! Täältä olisi löytynyt myös monenmoisia uuninluukkuja, mutta meille mukaan lähtivät Varaosapankista kaksi vanhaa kraakkua eli patakoukkua, toinen pirtin leivinuunin avotakkaan ja toinen keittiön puuhellaa varten.

Rakennusapteekki, Billnäs
Rakennusapteekin pihapiirin toisessa rakennuksessa oli esillä mm. vanhoja kunnostettuja valurautakamiinoita, aika ihania! Siellä oli myös alla olevassa kuvassa oleva pienoismalli talosta, jossa on käytetty vähän saman oloisia värejä kuin meillä on nyt mielessä. Tosin seinän väri saisi olla tummempi, ja katosta meillä tulee grafiitinharmaa.


Joskohan nyt viimein palaisi näissä päivityksissä ruotuun ja itse Fannikkalaan… Päivitykset laahaavat rakennustöiden osalta pahasti jäljessä, mutta yritän hoitaa asian syksyn mittaan kuntoon. Mennään kuitenkin aikajärjestyksessä, siispä seuraavaksi on aika palata toukokuuhun 2014.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti