tiistai 1. syyskuuta 2015

HÄMEENKYRÖN VANHAT TALOT 30.8.2015


Viime sunnuntaina kävimme kiertelemässä vanhoja taloja Hämeenkyrössä. Viime vuonna olimme vastaavassa tapahtumassa Loviisassa, enkä ollut tästä Hämeenkyrön samantyyppisestä jutusta aiemmin kuullutkaan. Nyt satuin huomaamaan ilmoituksen lehdessä ja kun matkaa ei meiltä sinne ole kuin reilu tunti, niin päätimme käydä katsomassa muutamia kaikkiaan 24 kohteesta.


Ensimmäinen kohteemme oli Mäntyniemi Kyröskoskella. Vuonna 1945 rakennettu talo oli suloisen vaaleanpunainen ja sisustus kerrassaan ihana. Olohuoneen tapetti miellytti kovasti, harmi todella, että sen valmistus on talon omistajan kuuleman mukaan lopetettu. 

Mäntyniemen olohuone
Myös talon keittiön sisustustyyli oli meidän mieleemme. Rouheantyylinen ruokapöytä korituoleineen, kaunis astiakaappi, puuhella, valaisimet sekä esineet muodostivat todella kotoisan kokonaisuuden. Pullataikinan resepti oli teipattu kaapin kylkeen, hauska idea!

Mäntyniemen keittiö

Pullaresepti Mäntyniemen keittiössä

Lounastimme Heiskan talon Hiltun pirtissä, oikein maukas oli maalaisbuffet! Tämä taloryhmä oli myös käynyt läpi melkoisen muodonmuutoksen ja ehostuksen vuosien saatossa. Vanha ilmakuva seinällä paljasti, että todella huonoon kuntoon oli osa rakennuksista jo päässyt ennen kunnostuksen aloittamista.

Parissa talossa oli kauniit portaikon kaiteet. Jotain tämän tyylistä voisi meillekin olla tulossa sitten aikanaan:

Portaikon kaide Rauhasalossa, joka oli toiminut joskus matkustajakotina

Hierun talon portaikon kaide
Matkan varrella näimme myös muutamia kauniita vanhoja taloja, jotka eivät harmiksemme olleet mukana päivän kohteina. Toki oman kodin avaaminen ennalta arvaamattomalle määrälle uteliaita ihmisiä on melkoinen kynnys kenelle tahansa. Siksi onkin upea juttu, että tällainen tapahtuma on saatu aikaan ja siihen vielä mukaan laaja joukko erilaisia kohteita!

Kalhun talo ja sen pihapiiri Kyröspohjan kylässä oli hieno kokonaisuus. Jälleen sisustustyyli miellytti silmää monessa kohtaa muun muassa kekseliäine asetelmineen. Kuisti oli komea ja pihapiirissä oli kiva kesäkeittiö, ulkosauna ja puutarhapöytä omenapuiden alla. 

Kalhun talon kuistilta

Täällä oli myös pirtin nurkassa kiva ompelunurkkaus, joka oli somistettu vanhoin ompelutarvikkein.

Ompelunurkkaus Kalhun talon pirtissä

Kaikkiaan kävimme kolmessatoista kohteessa, eli yli puolet tuli katsottua. Poikkesimme myös Yrjölän marjatilalla, jonka vanha kivinavetta oli yksi kohteista. Maisemat kahvilan terassilta olivat kerrassaan hienot ja mansikkainen gelato-pehmis herkullista!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti