torstai 21. toukokuuta 2015

Fannikkalan pohjapiirustukset


Oikeastaan alusta asti meille oli selvää, että Fannikkalan vanhat talot säilytettäisiin ja ne yhdistettäisiin uudisosalla. Matkan varrella saimme kyllä monenmoisia muitakin ehdotuksia ”hiihtoputkesta” ”askartelutaloon”, mutta me halusimme pitää kummankin talon asuinkäytössä, sekä kunnioittaa niiden henkeä siten, ettemme ryhdy pilkkomaan isoja huoneita pienemmiksi. Toinen johtava ajatus suunnittelussa meillä oli kauniin järvimaiseman hyödyntäminen niin, että mahdollisimman monella huoneella olisi järvinäköala, kun sellainen kerran on tarjolla.

Vanhat talot ja niiden huonejako toki asettavat aika tarkat rajat eri tilojen sijoittamiselle, ja kun tonttikaan ei ole suuren suuri, olivat raamit suunnittelulle selkeät. Myös se oli selvää, että keittiö olisi se tila, joka nämä kaksi vanhaa taloa yhdistäisi. Makuuhuoneet haluttiin yläkertaan ikkunat järvelle päin, ja myös saunaan haluttiin järvinäkymä. Piirtelimme suunnitelmia paperille itsekin, mutta lopullinen suunnittelutyö tehtiin yhteistyössä rakennusarkkitehti Leena Raiskion kanssa, jolla on paljon kokemusta vanhojen talojen laajennuksista ja korjausten suunnittelusta.

Yhteistyö Leenan kanssa alkoi jo syksyllä 2006. Aluksi luonnosteltiin erilaisia versioita laajennusosasta. Laajennusosan harjan suuntaa, ja terassien ja parvekkeiden kokoa ja muotoa vaihdeltiin., mutta melko pian kuitenkin päädyttiin lopulliseen versioon. Tilojen sijoittelukin oli jo alusta alkaen melko lailla kohdillaan, mutta hienosäätöä on tehty pitkin matkaa.

Omat haasteensa suunnitteluun toivat myös ne seikat, että Fannikkala sijaitsee maakunnallisesti arvokkaalla maisema-alueella, on itsessään kulttuurihistoriallisesti arvokas kohde ja kaiken lisäksi vielä arkeologisella muinaisjäännösalueella. Eli rakennusluvan saamiseen tarvittiin myös maakuntamuseon lausunto.  Myös arkeologiset asiat osittain hidastivat projektin etenemistä.

Meidän oma näkemyksemme on, että haluamme tehdä Fannikkalasta toimivan nykyaikaisen kodin nykyaikaisilla mukavuuksilla, emme museota. Haluamme kuitenkin myös säilyttää talossa sen vanhaa henkeä. Sisätiloissa toteutamme tätä ajatusta huonejakoa kunnioittamalla, jättämällä mahdollisuuksien mukaan vanhaa hirsiseinää näkyviin sekä muurauttamalla pirttiin uudelleen suuren leivinuunin. Myös sisustus tullaan aikanaan tekemään maalaisromanttiseen ja perinteiseen talonpoikaiseen tyyliin. Talon ulkopuolella taas rakennamme sisäpihan kuistit uudelleen vanhan mallin mukaisesti ja pidämme talon sisäpihan alkuperäisen oloisena pihapiirinä, jota rakennukset rajaavat kolmelta puolelta. Kaiken kaikkiaan koko projektiin ryhtyminen oli jo lähtökohtaisesti vanhan säilyttämistä, muutoin nämä rakennukset olisivat joidenkin vuosien jälkeen olleet jo kokonaan korjauskelvottomia.


Alakerran pohjapiirrosAlakerrassa uudisosaan haluttiin keittiö, kodinhoitotilat, tekninen tila,  sauna- ja pesutilat sekä riittävästi tilaa työvaatteille ja harrastusvälineille. Punaisessa talossa säilytetään vanha pirtti, ja sen toiseen päätyyn tehdään erillinen asunto omalla sisäänkäynnillä. Harmaan talon pirtistä tehdään olohuone, ja toisen päädyn huoneista vanhemmille työhuoneet.

Alakerran pohjapiirros
Kuvassa uudisosa on vasemmassa yläkulmassa, harmaa talo oikealla ylhäällä ja punainen talo alimpana. Järvinäkymä on kuvan yläreunan seinustalta.

Talon pääsisäänkäynti on sisäpihalla, mutta oma väki kulkee useimmiten sisään takapuolelta uudisosan ja punaisen talon kulmauksesta, jossa työvaatehuone ja avarampi eteistila sijaitsevat. Saunan pukuhuoneesta ja kodinhoitohuoneesta pääsee järvenpuoleiselle katetulle terassille, ja ruokailutilasta pienemmälle avoterassille. Kulku yläkertaan on keittiöstä punaisen talon vanhan päädyn kohdalta sekä harmaan talon vanhasta eteisaulasta. Perheen naiset saavat pienen ompelutilan keittiön ja kodinhoitotilan kulmaukseen.

Taloon tulee neljä eri tulisijaa. Punaisen talon pirttiin muurataan leivinuuni puretun rikkoutuneen leivinuunin tilalle, keittiöön tulee puuhella, olohuoneeseen takka sekä saunaan myös puukiuas sähkökiukaan lisäksi.


Yläkerran pohjapiirros


Uudisosan yläkerrasta tulee pääosin kaksikerroksinen, ja harmaan talon yläkertaa korotetaan pirtin päältä myös kaksikerroksiseksi. Punaisen talon yläkertaan tulee varastotilaa. Yläkertaan sijoittuvat makuuhuoneet perheen vanhemmille ja kolmelle tyttärelle. 

Yläkerran pohjapiirros

Kuvassa järvinäkymä on kuvan yläreunan seinustalta. Vanhempien makuuhuoneesta on pääsy parvekkeelle. Harmaan talon toiseen päätyyn, siis kuvan oikeaan reunaan, tulee ”isännän harrastustila”. Se sekä kuvan vasemmassa reunassa oleva makuuhuone ovat vinokattoisia.

Kaikkiaan tilaa taloon tulee ruhtinaallisesti, mutta kuten sanottu, vanhat talot ja niiden olemassaolo asettivat meille raamit, johon myös uudet tilat oli sovitettava. Toki helpointa olisi ollut purkaa vanhat talot kokonaan pois ja suunnitella tilalle kokonaan uusi rakennus. Tämä ei kuitenkaan ollut se haluamamme vaihtoehto, ja siksi emme edes selvittäneet, olisiko se ollut mahdollistakaan. Halusimme säilyttää vanhaa, vaikka jo huonoon kuntoon päässeiden rakennusten korjaaminen olisi valtava urakka. Onneksi perheen pää on taitava kirvesmies J.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti