torstai 23. huhtikuuta 2015

Harmaan talon pirtin pohjan kaivuuta loppuvuodesta 2013Marras-joulukuussa 2013 jatkettiin pohjatöitä harmaassa talossa. Tähän mennessä siellä ei vielä ollut tehty lainkaan kaivuutöitä, mutta nyt oli vuorossa harmaan talon pirtinpuoleisen päädyn nostaminen hirsipinkkojen päälle, ja ulkoseinien ja pirtin alla olevan savimaan kaivaminen pois. Tilalle laitettaisiin mursketta ja routaeristettä samaan tapaan kuin punaisessakin talossa. 

Harmaa talo 11.11.2013
Harmaan talon tien puoleinen pääty on rakennettu kalliolle, joten siellä päässä ei ylimääräisen maan poistolle ja routaeristeen laitolle ollut tarvetta. Talon tienpuoleisen  päädyn toinen kulma  oli jo jonkin aikaa ollut ”tyhjän päällä”, kun perustuskivikasat olivat sen alta aikojen saatossa romahtaneet pois.  Kulmaa tuettiin väliaikaisesti puutolpalla, myöhemmin oli tarkoituksena valaa perustustolpat betonista.
Työt pirtin päädyssä aloitettiin kaivamalla maata ulkoseinien alta pois, ja laittamalla tilalle hirsipinkat. Kovin pitkälle talon alle ei näin kuitenkaan ulotuttu, ja kaivurilla oli tarvetta päästä hieman pidemmälle.

27.11.2013 Kaivamista aloitettu ja ensimmäiset puupinkat saatu seinien alle
Harmaan talon pellonpuoleiselle sivulle on tulossa kuisti ruokailutilaksi olohuoneen ja keittiön kulmaukseen.  Koska  olohuoneesta kuistille on tarkoitus tehdä avara kulkuaukko, voitiin tälle kohtaa nykyisen ikkuna-aukon kohdalle ja sen viereen avata pienen kaivurin mentävä reikä seinään.  Näin saatiin pirtin lattian alla ollut maa-aines kuljetettua kätevämmin pois.

28.11.2013 Pirtin seiniin kiinnitettiin tukipuut ennen aukon sahaamista

28.11.2013 Harmaan talon pirtin seinään on tehty reikä pohjamaan pois kaivamista varten
Marraskuun viimeisinä päivinä työ eteni joutuisasti ja pian koko pirtin puoleinen pääty oli saatu siirrettyä savimaan varasta hirsipinkkojen päälle.

Kaivuri pirtissä 29.11.2013

Harmaan talon pirtin puoleinen pääty hirsipinkkojen päällä 29.11.2013

Harmaan talon pirtti sisältä 29.11.2013
Ennen talven tuloa alusta tasattiin murskeella ja päälle levitettiin kaksinkertainen Finnfoam-eristekerros ja lisää mursketta. Myös tulevan ruokailukuistin kohta tasattiin ja eristettiin valmiiksi. Pois puretun mutterikuistin vierestä  entisen keittiön alta ei maata kuitenkaan poistettu, koska siellä oli havaittu arkeologinen löydös, joka vaati vielä tarkempaa tutkimista. Muilta osin alkoivat pohjatyöt harmaassa  talossakin nyt olla hyvässä vaiheessa. 


Harmaan talon pirtin pohjan eristystä 05.12.2013

12.12.2013 Pirtin ja lasikuistin pohja eristetty

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti