maanantai 24. marraskuuta 2014


Syyskuussa 2013 – punainen talo puupinkkojen päälle

Kun kuivuri naapurissa oli saatu kunnostettua, alkoi Fannikkalassa tapahtua. Koska talojen perustukset olivat paikoin vajonneet saveen ja routa päässyt murjomaan rakennuksia pahastikin, oli ensimmäinen työ poistaa savimaa talojen alta ja tehdä niille kunnolliset perustukset.Tilanne 23.08.2013 punaisen talon pohjoispuolella
Punaisen talon pirtti 2.9.2013 – viimeiset lattialankut varastoon
Maata oli jo aiemmin kaivettu pois talojen ympäriltä, mutta nyt savimaa piti saada pois myös seinien ja itse talon alta. Taloa alettiin vähän kerrassaan tukea tunkkien avulla hirsipinkkojen päälle.

Punaisen talon takapuolelta 3.9.2013
Routa oli vuosikymmenten saatossa myllännyt myös leivinuunin pohjan alla, ja koko seinä oli sillä kohtaa painunut mutkalle. Koska leivinuunin muuri oli haljennut, olimme purkaneet itse uunin jo joitakin vuosia aiemmin. Nyt täytyi myös muurin pohjakivet saada pois.

Pohjoiskulma 4.9.2013
Samalla kun taloa tuettiin hirsipinkkojen päälle, poistettiin myös ne alimmat hirret tai hirsien osat, jotka olivat lahonneet.

Uunin pohjan kaivuuta 4.9.2013

Punainen talo takapuolelta 5.9.2013

Jotta leivinuunin pohjakivet saatiin kaivettua pois, tehtiin seinään aukkoa tälle kohtaa. Aukosta pääsi myös kaivurilla pirttiin kaivamaan savimaata pois.


Uunin pohjan purkua 5.9.2013
Leivinuunin pohjassa oli käytetty liuskekiveä, jota nykyäänkin paikkakunnalla louhitaan ja myydään, katso esim. Liuskemestareiden sivuilta. Isoimmat kivet laitettiin talteen, niitä voisi hyödyntää ainakin puutarharakentamisessa myöhemmin.

Punainen talo sisäpihan puolelta 12.9.2013
Homma eteni järjestyksessä taloa ympäri, ja syyskuun puolivälissä oli jo sisäpihan puolikin tuettu. Kaivuutyöt tehtiin pienellä kumitelaisella kaivinkoneella. Se mahtuu ketterästi liikkumaan ahtaissakin paikoissa, ja sillä pääsi entisen leivinuunin kohdalta myös taloon sisälle. Meillä oli siis ”Katti” pirtissä.


Kaivuri punaisessa talossa 17.09.2013
Kun talo oli saatu tuettua, oli vuorossa maa-aineksen poistaminen talon sisäosien alta. Sen jälkeen punainen talo alkoi olla ”tolpillaan” ja valmis routaeristeen ja uuden murskekerroksen levitystä varten.

Punaisen talon pirtti 18.9.2013

Punaisen talon pirtti tolpillaan 19.9.2013

Talo ilmavasti pinkkojen päällä 23.9.2013
 

1 kommentti:

  1. Valtavan urakan olette kyllä tehneet, mutta on tuloskin sitten sen näköinen. Nythän tuo talo kestääkin ainakin seuraavat parisataa vuotta suorana, kun perustukset pysyvät aloillaan.

    VastaaPoista