keskiviikko 2. heinäkuuta 2014


Muistoissamme Päilahden koulu 1927-2014


Tässä keväällä ja alkukesällä näihin blogipäivityksiin on tullut luvattoman pitkä tauko. Viimeisen parin kuukauden aikana on tapahtunut paljon. Ensinnä hyvät uutiset: projektimme on lähtenyt toden teolla käyntiin, siitä lisää heti, kun pääsen päivityksissä ajan tasalle  J.


Uusien kattotuolien nostoa punaisen talon katolle
 
Huono uutinen on rakkaan kyläkoulumme loppuminen. Vanhempainyhdistyksen puheenjohtajana olen kevään aikana ollut muiden vanhempien kanssa mukana monessa kouluun liittyvässä jutussa. Järjestelimme nuorisoseuran talolla pidettyyn kevätjuhlaan näyttelyä ja kahvitusta, pidimme puffettia huutokaupassa, osa meistä oli myös valvojina mukana koulun viimeisellä leirikoulumatkalla Nauvossa. Lisäksi koostin lasten, opettajien ym. muisteluista, runoista ja haastatteluista lehden jaettavaksi kevätjuhlassa. Myös valokuvakirja koulun viimeisestä vuodesta tuli tehtyä. Jonkinlaista surutyötä kai sekin…


Koulun kevätlehti


Vanhoja koululehtiä ja käsitöitä kevätjuhlan näyttelyssä

Koulu oli toiminnassa vuodesta 1927 alkaen, ja tähän kevääseen päättyi tämän Vihreä lippu –koulun taru. Se oli lapsille ihanan kotoinen ja turvallinen paikka: ensin sai olla päivähoidossa ryhmiksessä ja sitten siirtyä seinän taakse koulun puolelle. Kaikki oppilaat leikkivät ja pelasivat yhdessä välitunneilla ja yhteishenki oli hyvä. Juhlissa kaikki pääsivät esiintymään, ja tämän viimeisen vuoden juhlaohjelmat hakevat kyllä vertaistaan. Oli runsaasti musiikkia, lauluja yksin ja kuorossa, näytelmiä, sketsejä ja puheita. Vanhemmatkin pääsivät lavalle esittämään henkilöitä koulun historiasta.


Taistelua koulun puolesta oli käyty jo pitkään. Viimeisin taistelu käytiin syksyllä 2011. Järjestimme koululla tapahtumia ja olimme yhteydessä päättäjiin. Perustelimme, ja esitimme koulun jatkamista ympäristökouluna. Niin vain kävi, että marraskuussa 2011 päättäjät näkivät tarpeelliseksi päättää, että koulun toiminta loppuu keväällä 2014. Koululla elämää jatkettiin kuitenkin valitulla linjalla, ja tammikuussa 2013 salkoon nousi Vihreä lippu merkkinä tehdystä ympäristökasvatustyöstä.
Nyt tämä keväisin ja syksyisin joutsenten kansoittamien peltojen ja metsän ympäröimä Päilahden entinen koulu” on myynnissä. Toivottavasti se löytää hyvän uuden käyttötarkoituksen ja omistajat.


Päilahden kyläkoulu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti