tiistai 25. maaliskuuta 2014


ALKU – VUODET 2003-2004


Laurilan jo 1970-luvulta asti asumattomana ollut miljöö oli nukkunut ruususen unta. Pihapiiri oli pusikoitunut ja oli tieltä katsottuna kesäaikaan lähes näkymättömissä. Kuljimme paikan ohi lähes päivittäin, ja talojen maisemiltaan mainio sijainti houkutti meitä haaveisiin muuttaa paikka taas vielä joskus asutuksi.Pihapiiri tien suunnasta tuomenkukkien aikaan
Asuimme tuolloin, vuonna 2003, rintamamiestalossa, jota olimme laajentaneet muutama vuosi aiemmin. Työ ja vapaa-aika veivät meidät kuitenkin usein Pitkäjärven maisemiin, ja haaveissa oli jossain vaiheessa muuttaa sinne asumaan, vaikkei silloinenkaan asuinpaikkamme sieltä toki kovin kaukana ollut. Toukokuussa 2003 allekirjoitimme kauppakirjan Fannikkalasta, ja pitkäaikainen projektimme sai alkunsa.

Seuraavat kuvat ovat siltä keväältä, kun paikan hankimme:


Punainen talo


Harmaa talo


Aittarakennukset

Ensimmäisiä puuhia oli taloissa olevan irtotavaran lajittelu; mitä laitetaan varastoon ja mitä heitetään pois. Vanhat huonekalut säilytimme, totta kai, mutta 1970-luvun lastulevytavara sai kyytiä. Valkoinen salin pinnatuolikalusto olisi ehkä tulevaisuudessa kiva lasikuistilla. Valkoisille päästä vedettäville sängyille toivon myös löytyvän käyttöä.


Punaisen talon makuukammarissa oli edelleen kengät lähtövalmiina sängyn alla.
 
Punaisen talon pirtistä löytyi myös uudempaa kalustusta.Pinnakalustolle ehkä löytyy jatkokäyttöä.
Jonkin verran löytyi säilytettäviä tauluja, kirjoja, astioita jne. Myös tekstiileistä pesetimme talteen pieniä ryijyjä ja muita kudonnaisia. Vanhoja rohdinpellaviakin löytyi vintiltä, ja ne annoimme kätevälle kälylleni ”askartelu”tarpeiksi. Vaatteita roikkui naulakoissa, keittiön kaapin päältä löytyi SuitSait-pesuainetta ja piironginlaatikosta Hotaa. Täältä eivät viimeiset vakiasukkaat tainneet muuttaa pois niin, että olisivat tienneet lähtevänsä lopullisesti…


Punaisen talon eteisestä näkyi keittiöön, joka oli talon pahiten vinksallaan oleva huone.Kesän 2004 aikana tehtiin kaivurilla ensimmäisiä raivaus- ja pelastustöitä talojen ulkopuolella. Vanhaan liittymään puhkaistiin taas kasvillisuuteen aukko, josta pääsi kulkemaan pihaan. Kasvillisuutta raivattiin pois talojen seinänvierustoilta ja talojen seinät ja perustukset kaivettiin esiin.


Kaivurilla pihaan Pitkäjärventieltä keväällä 2004


Harmaan talon vierustat raivattuna


Punaisen talon takapuoli

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti