perjantai 7. helmikuuta 2014


PIENEMPI AITTA


Kaksikerroksisen kartanon aitan vieressä, punaisen talon päädyssä sijaitsee tilan alkuperäinen talonpoikaisempi aittarakennus. Se on matala hirsirakenteinen kaksiovinen aitta, jossa on ollut pieni etukuisti katon lipan alla.

Rakennusten inventointiraportti kertoo, että ”aitta on rakennettu vuonna 1888 (vuosiluku on seinässä) ja se on hirsirakenteinen sekä pitkänurkkainen. Kaksoisaitan kate on kolmiorimahuopaa ja perustus on luonnonkiveä.”


Pienempi aitta etupihan puolelta katsottuna
Takapihan suunnasta tielle päin – aitat jonossaAitan väritys on sama kuin punaisen talon, siis punamultaa ja ovissa keltamultaa. Tällä hetkellä katon kunto on huono, ja se onkin pressun alla suojassa.

Aitan alla on ollut holvikellari. Aikojen saatossa aitta on painanut kellarin kattoa alaspäin, ja routa pullistanut takaseinän sisäänpäin.  Aitan takapihan puoleisessa päädyssä on luokin valmistuksessa käytetty paininpuu. Luokki on hevosilla käytettävien työvaljaiden osa. Se on puinen tai metallinen kaari, jonka jännitys pitää aisat irti hevosen kyljistä. Luokki taivutetaan tätä tarkoitusta varten tehdyssä paininpuussa. Wikipediassa kerrottiin edellisen lisäksi myös, että luokkipuuta on ennen vanhaan saatettu ensin pehmittää lantatunkiossa, jotta se taipuisi paremmin. Konstit on olleet monet entisellä miehellä!

2 kommenttia:

  1. Onkohan paininpuu ollut aikanaa joka kodin kapine omaan käyttöön tulevien luokkien valmistamista varten, vai onkohan talossa tehty niitä muillekin tarvitsijoille?

    VastaaPoista
  2. Ainakin Pitkäjärvellä näitä on kuulemma ollut muissakin taloissa, ehkä se on ollut vain oman talon tarpeita varten.

    VastaaPoista