perjantai 31. tammikuuta 2014


Kaksikerroksinen aitta


 
Pihapiiriämme rajaa pohjoisen puolelta kaksikerroksinen aittarakennus. Se ei ole tilan alkuperäisiä rakennuksia, vaan sen on edellinen omistaja joskus 1970-1980 –luvulla siirtänyt tänne Tampereelta. Se on joskus sijainnut Takahuhdissa Linnan kartanon mailla. Inventointiraportissa tästä aitasta kerrotaan mm.:

”Luhtiaitassa on lyhyet hirsinurkat ja kaarevat aukot eteläsivun yläosassa "otsassa". Aitassa on koristeelliset pilarit ja otsan alareuna. Katolla on koristeellinen vellikello ja ovissa ovat koristeelliset metallisaranat.”

 Varsin koristeellinen aitta siis…

 

 
Aitan oven sarana ja koristelua


Aitta on joskus maalattu punamullalla, ja koristeosat ovat valkoisia. Ovissa on kaunis vihreä sävy. Molemmissa päätyseinissä näkyy maalauksessa toisen rakennuksen katon harjan raja. Ilmeisesti aitan molemmin puolin on aiemmin sijainnut matalampi rakennus.

 
Aitan katolla kiikkuu edelleen vellikello.

Edellinen omistaja kertoi joskus myös, että aitan luona on entisessä sijantipaikassa joskus kuvattu vanhaa kotimaista elokuvaakin. Elokuvan nimeä en muista, enkä onnistunut sitä googlettamalla löytämään. Silmissäni voisin kyllä kuvitella Ansa Ikosen ja Tauno Palon tuohon yläkerran portaiden luo…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti