torstai 23. tammikuuta 2014


”Harmaa talo”


Toinen päärakennuksista, ”harmaa talo” kutsumanimeltään, on yhdestä nurkastaan melkein kiinni punaisessa talossa. Ne ja isompi aitta yhdessä muodostavat lähes suljetun pihapiirin, joka jää tien puolelta avoimeksi. Harmaa talo on sijoittunut tontille pääty tielle päin. Pitkät sivut ovat etelään järven suuntaan ja pohjoiseen sisäpihalle. Tämä harmaa talo on päärakennuksista nuorempi, vaikka onhan silläkin jo ikää… Aiemmin mainitussa rakennusten inventointiraportissa siitä on kerrottu seuraavaa:
”Päärakennus 1 on vuodelta 1870 ja hirsirakenteinen pitkin koteloiduin nurkin. Talossa on mutterikuisti, joka on huonossa kunnossa. Julkisivut ovat hirsipinnoilla paitsi eteläsivusta noin puolet on koolattu ja pystylaudoitettu. Ikkunat ovat vanhat T-malliset, joissa on kolmiosainen yläosa. Muutama eteläsivun ikkuna on vaihdettu yksiruutuiseen ikkunaan. Perustuksena on nurkissa olevat luonnonkivet ja kate on tiilikuviopeltiä. Talon kunto on paikoin huono.”

Harmaa talo pihan puolelta


Tässä rakennuksessa on varmaankin joskus 1970-luvulla tehty remontti ja tien päädyssä olevia huoneita on ”modernisoitu”. Järven puolelle on vaihdettu suuremmat ikkunat ja lastulevyä lisätty seiniin. Värit olivat keltaista ja turkoosia. Kerrotaan erään kylän isännän remontin ”tarkistuskäynnin” jälkeen tokaisseen: ” Nyt siellä on niin komeaa, ettei missään…” Nyt nuokin huoneet on taas purettu hirsipinnalle, onneksi.
Harmaan talon huonejärjestys on hyvin samanlainen kuin punaisessa talossa, tämä talo vain on mitoiltaan pienempi. Vasemmassa päädyssä, eli siinä, joka on lähellä punaista taloa, sijaitsee pirtti. Tien päädyssä on ollut keittiö ja huone. Keskellä on eteinen, jonka takana on pieni makuuhuone. Kulku sinne on ollut päätyhuoneiden kautta. Pirtissä on myös ollut tulisija, mutta se lienee purettu pois jo vuosikymmeniä sitten. Hauska yksityiskohta pirtin seinässä ovat kaksi koukeroista lyijykynäkirjoitusta ”Pidetty koulua 2/9 1892” ja toinen ”Pidetty koulua 4/5 ja 13/6 1896”. Tosin tuosta ensimmäisen vuosiluvun viimeistä numerosta ei ihan saa selvää. Palanen kylän historiaa…

 
 


Taloa ei liene koskaan maalattu, vaan se on saanut itsekseen harmaantua. Vain ikkunanpielissä on ollut samaa keltaista kuin punaisessakin talossa. Harmaan talon on tien puoleinen pääty on korkealla kallioperustalla, mutta toisessa päädyssä perustuksen olivat osittain saveen uponneet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti